Dela
  • HEM
  • VARFÖR?
    • Våra grundvärderingar
  • HUR?
    • VISION
    • Projektidéer
  • OM
    • Vad det innebär att bli medlem
  • FAQ
  • Stötta oss NU!
  • BLOGG
  • KONTAKT

Våra grundvärderingar

Picture
The four basic purposes of education is personal, cultural, social and economic.
​The aims of education are to enable students to understand the world around them and the talents within them so they can become fulfilled individuals and active compassionate citizens.
​
​Sir Ken Robinson
Vi är fullständigt eniga med citatet ovan och menar därför att våra tre grundvärderingar nedan bör genomsyra all utbildning. ​


Picture

Likvärdigt

Vi menar att undervisningen måste vara individanpassad, inkluderande oavsett socioekonomisk bakgrund, kommuntillhörighet eller egna förutsättningar. Två grundläggande faktorer för att möjliggöra det är enligt oss:
  1. Välmående: för att kunna vara fokuserad, motiverad och engagerad i sina studier krävs att varje elev känner sig trygg i skolan. Fysiskt och psykiskt välmående är därför en absolut förutsättning för att ens fundera på hur elever ska anstränga sig i sina studier, ta mer eget ansvar, vilja vara delaktiga och öka sin motivation för ett livslångt lärande.
  2. Individuella anpassningar ska i så hög grad som möjligt matcha varje individs ”förutsättningar”, intressen, mognad och bygga på ett styrkebaserat perspektiv dvs inte främst se och fokusera på ”problemen” och oförmågor att passa in i ”skolmallen” utan i stället på möjligheterna att utvidga skolmallen. Anpassar vi undervisning för barn med diagnoser (eller de som ännu inte fått) löser vi också problem för många andra.
 
Både 1 och 2 har att göra med hur man anpassar metoder, pedagogik och lärmiljöer. Lärandet i sig behöver idag inte begränsas till ett klassrum med en lärare, utan fysiska och digitala lärmiljöer finns överallt i samhället och även i hemmet. 
Picture

Framtidsfokuserat

Idag lever vi i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Globaliseringen och digitaliseringen är redan på god väg att omvandla samhället i grunden. För att kunna klara framtida krav på arbetsmarknaden  behövs därför mer fokus på färdigheter och förmågor bortom grundläggande ämneskunskaper.

Från rapporten The Future of Jobs, gjord av World Economic Forum, läser vi att 35% av de förmågor som är viktiga idag kommer vara förändrade om fem år. 2020 har vi enligt Fourth Industrial Revolution autonoma transporter, avancerad robotik, artificiell intelligens, bio- och genteknik. 

”Den här utvecklingen kommer förändra både sättet vi lever på och hur vi arbetar. Vissa jobb kommer att försvinna, andra kommer att växa och jobb som inte ens existerar i dag kommer att bli vardagsmat. Vad som är säkert är att den framtida arbetskraften kommer att behöva anpassa sina färdigheter för att hålla jämna steg."

Exempel på dessa egenskaper är från OECD:s 21st Century skills: Ledarskap, Entreprenörskap, Globalt medborgarskap, Problemlösning, Digital kompetens, Kommunikation, EQ, Samarbete

​
Andra exempel på värdefulla kunskaper i framtiden är verktyg för att lära sig sätta personliga mål (motivera sig själv), bygga självförtroende och självkänsla för att hantera motgångar mer konstruktivt. Ofta kallat Självledarskap eller ”life skills”. De ingår i det ”livslånga lärandet” och är något alla har nytta av oavsett vidare studieval, ämnesinriktningar eller karriärplaner.

En ständigt aktuell och digitaliserad SYV-tjänst för att enklare hjälpa varje student i sina fortsatta karriärval är också något som kommer behöva utvecklas nationellt och som vi i SchoolBoost Network konkret jobbar med att ta fram.
Picture

Hållbart

Både med hänsyn till individens utveckling och för samhällets bästa ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

​Här ingår uppdraget att fostra demokratiska medborgare, men också ge verktyg till nästa generation som hjälper dem lösa komplexa problem (bok wicked problems, wiki-länk) som vi nästan omedvetet och systematiskt har skapat under en lång period.

Vi behöver ett systemtänk och helhetsperspektiv, en nytt tankesätt som ser att brister i dagens skola ger negativa effekter (ohälsa, utanförskap, brist på meningsfullhet mm) i samhället på längre sikt. Det behövs därför en enad syn på skolans viktiga roll för samhällets långsiktiga utveckling och ett slut på att förskjuta ansvar eller peka ut enskilda grupper. Det är inte elevernas, föräldrarnas, lärarnas eller politikernas ”fel” - vi har alla ett gemensamt ansvar och synen på skolan behöver utvidgas till att inkludera samhället i stort. 

​Det är viktigt att skolan underlättar för att skapa förutsättningar för nya lösningar, innovationer, företag och samhällstjänster på tvärs över ”gamla strukturella gränser och system”. Vi behöver utveckla det som fungerar med ett entreprenöriellt lärande/ tänkande och med ett etiskt försvarbart ledarskap - inte minst i det globala perspektivet med tanke på segregation och flyktingvågor. ​
SchoolBoost Network är en ideell förening som agerar nationellt
Kontakt: info@schoolboost.nu
Organisationsnummer: 802500-0707
Bank-giro: 654-7301
Gilla SchoolBoost på FB

Producerad av SchoolBoost Network - SB